Rok 2010

30.01.2011 17:03

Slovenský dogdancing v roku 2010

 

Uplynulý rok – rok 2010 – bol pre slovenský dogdancing veľkým rokom, doteraz

tým najväčším. Prevratným, pokrokovým a najmä sľubným.

 

Kým v roku 2009 padlo len niekoľko málo slov na tému založenia prvého oficiálneho klubu či zorganizovaní prvých akcií a väčšina z nich zostala iba v rovine snov a prianí, dnes môžeme konštatovať, že mnohé z našich želaní sa už stali skutočnosťou.

 

Jedným z prvých krokov na ceste za úspešným rozbehnutím všetkých aktivít bolo vôbec prvé

stretnutie za účelom prebratia ďalšieho postupu a rozdelením úloh, ktoré sa uskutočnilo v januári.

Vznikali prvé logá, nápady na stránku, malé dogdancingové fórum a debát o názve klubu nebolo tiež málo. Počiatočný elán na chvíľu opadol, keď výsledky neprichádzali a tak sa aj dogdancing uložil na zimný spánok typický pre toto ročné obdobie.

 

Slovenskí dogdanceri sa však nevyhýbali ani súťažnému zápoleniu, ktoré bolo tento rok prelomové nielen pre jednotlivé tímy , ale aj pre meno slovenského dogdancingu v strednej Európe.

 

V marci sa vydala výprava v zložení Lucia Nagyová,Monika Olšovská a Viktória Obetková do rakúskeho Langenwangu na Internationales Wladheimat Dog dance Turnier. Za zmienku určite stojí Monikino víťazstvo v najzastúpenejšej Klasse 1. Prvýkrát sme mali možnosť počuť slovenskú hymnu na takomto podujatí a dalo sa tušiť, že nie naposledy.

 

Koncom mája sme odštartovali najmä šnúru vystúpení na všetkých možných akciách – vidieť ste nás mohli v Hornej Strede na Haw Show k príležitosti Dňa aj na dobročinnej akcii Nehovorme keby v Bratislave zameranej na osvetu pomoci opusteným a týraným psom, Môžeme to zmeniť – organizovanú OZ Majme srdce, naši členovia sa ukázali aj na Dni psích hier v Bratislave, na Piešťanskom orieškovi, na akcii Psíci psíkom v Trenčíne a na Bernolákovskom orieškovi.

 

V júni sa konal druhý ročník medzinárodných pretekov HEROSZ Dog-Dancing Kupa u našich južných susedov, v Budapešti. Slovensko zastupovali dve pretekárky: ostrieľaná Monika Olšovská a prvýkrát štartujúca Jana Bakonyiová. Obe súťažili v Klasse 1 a Slovensku vôbec neurobili hanbu, naopak, Monika s Arsinoé si odniesli 1. cenu a Jana s Astarté sa ocitli na 3. mieste. 

V auguste 2010 sa uskutočnila akcia s veľkým „A“ – uskutočnil sa prvý seminár v histórii

dogdancingu na Slovensku s českými trénerkami a rozhodkyňami Veronikou Hýnkovou a Terezou Zunovou v malebnom prostredí Čremošného blízko Trenčianskych Teplíc. Prvýkrát sa na SR organizovali aj DD skúšky, podľa pravidiel Czech Dogdance Clubu. Za nápad a zorganizovanie celého semináru vďačíme Margaréte Koklesovej.

 

Ku koncu roka sme zorganizovali samostatné ukážky dogdancingu na výstave Nitracanis. Krátko po nitrianskej výstave sa na štartovné pole viedenského Exotica Dog Dance

Turnieru postavilo 6 tímov zo Slovenska .

V oficiálkach štartovali tri tímy: Monika Olšovská s Arsinoé, Jana Bakonyiová s Astarté a Viktória Obetková s Classy – všetky v Klasse 1. Na stupňoch víťazov sa nakoniec ocitla Monika, ktorá skončila na 2. mieste a Viki na krásnom 3. mieste.

V neoficiálnych triedach to bola Sisa Porvanová, Alexandra Vavrová a Lucia Nagyová, ktoré prišli ukázať, že budúci konkurenti sa majú načo tešiť. Napriek tomu, že v neoficiálnych triedach sa poradie neurčuje bolo úplne jednoznačne vidieť, že porote vyrazila dych naša Alexandra Vavrová s Herbiem.

 

Tak, ako prišiel záver tohto roka, tak aj naše snahy a ciele vo všetkých smeroch finišovali – do roka 2011 vstupujeme s veľkými plánmi aj so splnenými úlohami. Rozbehli sme internetovú stránku, spustili sme registráciu členov a po zvolení predsedu a doriešení „papierovačiek“ ohľadne klubu budeme zastrešení aj oficiálne. Pripravujeme nielen seminár a ďalšie skúšky, ale tiež rozbiehame spoločné tréningy vo viacerých mestách. Držte nám palce, nech je rok 2011 trikrát úspešnejší ako ten predošlý.