Majstrovstvá Európy v dogdancingu 2011

01.10.2011 13:11

Najväčšou novinkou tohoročných majstrovstiev Európy bola možnosť prihlasovať aj psy bez rodokmeňa.

 

Majstrovstvá Európy v dňoch 22.-23.10.2011 sa odohrali v dánskom mestečku Sora a zúčastnilo sa ich 15 štátov (dúfajme, že posledný krát bez Slovenska). Celé podujatie sa začalo v sobotu ráno otváracím ceremoniálom a potom prvou súťažou z dvoch – Heelwork to Music. Rozhodcovia sa rozhodovali spomedzi 36 zostáv, a víťazkou v Heelworku sa stali z rozhodnutia rozhodcovského tímu (Jackie Clarke , Anja Magnussen Schüller and Emmy Marie Simonsen) Britka Karen Sykes a Fly. Tento tím sa predviedol na hudbu Hernando’s Hideaway a ich eleganstná a dramatická zostava ohúrili porotu viac ako strieborný tím z Francúzka– Thiery Thomas a Ubac, ktorí sa predviedli na hudbu zo Zorra. Zaujímavú formu heelworku priniesla aj bronzová Anja Christiansen, prezlečená kompletne za avatara. Anja a jej BOC Queeny Lass dokázali, že aj v heelworku sa dá predviesť slušná a divácky zaujímavá story. Z ďalších zúčastnených, ale neumiestnených, bola príjemným diváckym zážitkom Češka Daniela Šišková s Rory , ktoré sa predvádzali na hudbu z muzikálu Evita, no k dokonalosti im chýbali body od rozhodcov – skončili až na 17. mieste. Ďalšiu zapamätateľnú zostavu previedla Belgičanka Christel van Boven s vlkošedou nemeckou ovčiačkou Ginou, no ani dramatická pieseň „Oh Fortuna“ im nepriniesla väčší úspech ako 18. miesto.

 

Ako divák som bola prekvapená, aké rozličné variácie kostýmov si pripravili súťažiaci na heelwork, predsa len má heelwork zväzujúce pravidlá, na ktoré takmer doplatila aj samotná víťazka heelworku Karen Sykes, keď sa od nej pes vzdialil takmer viac ako dva metre, čo by bolo v tejto súťaži diskvalifikujúce. Všetky predvádzané zostavy heelworku možno neboli atraktívne alebo dynamické, no ich náročnosť stojí určite za pozornosť, minimálne ako inšpirácia pre našincov a ich psy, keďže v heelworku nemáme žiadneho jasného zástupcu.

 

Nedeľa priniesla divácky atraktívne choreografie freestylu, a že sa fakt bolo na čo pozerať! Nielen variabilita zostáv, kostýmov, pesničiek, ale aj všemožné plemená, okrem najzastúpenejšej borderky sa ukázali pudlíky, jazvečík, šeltia...

 

Keďže šeská reprezentantka Vanda Gregorová nedorazila, najvýraznejším favoritom bol Francúz Thomas Thierry. Opäť využil obrovské množstvo rekvizít a opäť nechal psa obiehať a preskakovať rekvizity na 101 spôsobov. Porote sa ale tento typ dogdancingu zrejme páčil, a tiež absencia nejakej väčšej konkurencie spôsobila, že Thierry sa stal jasným víťazom freestylu. Striebornú medailu si odviezli Belgičanka Jules O’Dwyer a Flynn, ich nápaditá zostava a milý nápad získali len o dve desatiny viac ako bronzová Ruska Catherine Myzniková, ktorá alias Marilyn Monroe vyrobila parádnu hereckú show, ku ktorej plnohodnotne prispel zlatý retriever Erzon.

 

Prekvapila ma mnohorakosť zastúpených plemien, a v pozitívnom slova zmysle aj ústup obrovského množstva rekvizít, ktoré sme mohli vidieť predošlý rok, a ktoré vyvolalo diskusiu medzi dogdancermi, koľko rekvizít sa vlastne zmestí na súťažnú plochu. Až na víťaza freestylu sa každý uspokojil s rekvizitami, ktoré by zrejme aj sám odniesol na súťažnú plochu a uvidíme, ako sa „rekvizitný trend“ vyvinie ďalší rok.

 

 Poradie

HTM

Freestyle

Gold

Karen Sykes with Working Sheepdog Iatka Spring Spangle, Great Britain

Thierry Thomas with Border Collie Ubac du Mas de la Rabeyrine, France

Silver

Thierry Thomas with Border Collie Ubac du Mas de la Rabeyrine, France

Jules O’Dwyer with Border Collie Fjurdhoeve Flynn, Belgium

Bronze

Anja Christiansen with Border Collie Fæhunden’s Queeny Las, Denmark

Catherine Myznikova with Golden RetrieverYrzon, Russia

 The Team Winners were:

 Poradie:

HTM

Freestyle

Gold

Team Great Britain

Team Russia

Silver

Team Denmark

Team Belgium

Bronze

Team Finland

Team Denmark